Zo blijft je gebit gezond, Ook tijdens de feestdagen

Zo blijft je gebit gezond,
Ook tijdens de feestdagen

Nu de feestdagen naderen, worden we bij de bakker en supermarkt overspoeld met allerlei lekkere zoetigheden. Zonder dat we het door hebben, snoepen we in de maanden november en december meer dan normaal. Voor het gebit is dit best een heftige periode. Maar gelukkig kun je met een beetje beleid Sinterklaas en Kerst zonder mondzorgen doorkomen. Hieronder enkele tips.

Poets de tanden minstens tweemaal per dag: ’s morgens en voor je gaat slapen.
Poets tandvlees en tong ook.
Vervang je tandenborstel of opzetborstel om de drie maanden.
Probeer suikerinname te beperken.
Als je de pepernoten, chocoladekikkers, marsepein, chocoladeletters, kerstkransjes en oliebollen niet kunt weerstaan, eet dit dan niet de gehele dag door. Maar kies voor een bepaald “snack ”moment. Het beste is om daarna direct te tanden op een extra poetsbeurt te trakteren.
Flos dagelijks en spoel met antibacterieel mondwater.
Drink niet te veel koolzuurhoudende en zure dranken. Water is het aller beste.
Drink sowieso voldoende water. Water spoelt het gebit bovendien schoon.
Blijf gezond eten. Vooral tijdens de feestdagen. Een algehele gezondheid is namelijk ook bevorderlijk voor de mondgezondheid.
Tot slot: sla nooit een tandarts controle afspraak over. Bezoek de tandarts twee keer per jaar opdat tandheelkundige issues tijdig kunnen worden ontdekt en verholpen.

Mocht je toch het gevoel hebben dat je een gaatje hebt of een ontstoken kies, maak dan zo snel als mogelijk een afspraak met de tandarts.

Meer bekijken?