Over wortelkanaalbehandelingen doen veel vreemde verhalen de ronde. Het zou pijnlijk zijn en sommige tandartsen zouden niet verdoven. Via deze weg willen we u geruststellen én duidelijkheid geven.
- Een wortelkanaalbehandeling wordt ingepland wanneer u al langere tijd last heeft van hevige kiespijn. De tandarts checkt dit door middel van röntgenfoto’s.
- Signalen die erop duiden dat een wortel geïrriteerd is, zijn: de tanden zijn gevoelig bij inname van iets warms of kouds, kauwen is pijnlijk, er is een constante kloppende pijn.
- Een ontstoken wortelkanaal kan iedereen overkomen.
- Het kan ontstaan door een lekkende vulling, door een harde klap op de tand of kies, of door onvoldoende gebitsonderhoud.
- Door een wortelkanaalbehandeling te ondergaan, kan een tand of kies worden behouden. Dit gebeurt onder lokale verdoving.
- Onder lokale verdoving is een wortelkanaalbehandeling nagenoeg pijnloos.
- Tijdens de behandeling kan er extra worden bij verdoofd. Door uw hand op te steken, kunt u aangeven of u pijn heeft of meer verdoving nodig denkt te hebben.
- Bij napijn kunt u gebruik maken van paracetamol en ibuprofen.
- Deze klachten kunnen een tijdje aanhouden, in het slechtste geval enkele maanden tot een jaar.
- Tijdens de behandeling krijgt u op uw mond een soort rubber hoesje. Dit lapje beschermt uw mondholte tegen uw eigen speeksel, spoelmiddelen en kleine instrumentjes.
- Tijdens de ingreep wordt het ontstoken zenuwweefsel uit de tand/kies verwijdert, schoongespoeld én opgevuld.
- Een behandeling is absoluut nodig want een dergelijke ontsteking geneest niet vanzelf.
- Soms zijn er meerdere wortelkanaalbehandelingen voor één kies nodig. Dit kan meerdere oorzaken hebben, maar is dus niet uit te sluiten.
- Ongeveer een half jaar na de behandeling, checken we of het geslaagd is. In de meeste gevallen slaat een wortelkanaalbehandeling aan.
- Als een wortelkanaal niet geheel kan worden schoongemaakt, kan een chirurgische ingreep worden overwogen.
Tot slot is een wortelkanaalbehandeling niet te voorkomen, maar kan het goed onderhouden van uw gebit en minstens twee keer per jaar een controle bezoek aan de tandarts brengen, de kans hierop aanzienlijk reduceren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.